Een veelzijdige loopbaan, wat bedoel je daar nu eigenlijk mee?

Een veelzijdige loopbaan is een loopbaan waarin je je verschillende interesses, talenten en passies uitleeft. Geen rechtlijnig loopbaan, niet gericht op jezelf specialiseren en opklimmen op de carrièreladder). Wel een loopbaan waarin je gedreven wordt door je interesses en talenten en  door ontwikkelen in de breedste zin van het woord.

Een veelzijdige loopbaan is gekenmerkt door 3 belangrijke factoren, die door iedere klant anders ingevuld worden:

 • Welke financiële behoeften en doelen heb je?
 • Wanneer is een werkdag zinvol geweest?  Wanneer is het voor jou waarde(n)vol?
 • Wat is variatie voor jou? Op welke manier heb je variatie nodig in je werk?

In loopbaancoaching bekijken we de verschillende mogelijke modellen en ontwerpen we prototypes van loopbanen die bij jou zouden kunnen passen en die je zou kunnen uitproberen.

Een veelzijdige loopbaan kan verschillende mogelijke vormen aannemen:

 • Schuinstreep carrière / en-en loopbaan. Dit is een loopbaan waarin je 2 of meerdere jobs tegelijkertijd combineert. Dit kan gaan over het combineren van meerdere deeltijdse jobs . Of een job in hoofdberoep combineren met een deeltijdse job , een zaak als zelfstandige in bijberoep , flexi job of vrijwilligerswerk
 • Einstein: Je kan kiezen voor een job in loondienst die je voldoende financiële zekerheid geeft en waarbij je nog genoeg energie overhoudt voor andere zaken. De job is vaak een ‘goed genoeg’-job die je gewoon doet, zonder veel uitdaging. Je kan deze dan in alle vrijheid combineren met persoonlijk projectjes/ uitlaatklep / meerdere interesses. Projecten zijn dan meer vrijblijvend als hobby, bijverdienste, freelance-opdracht, enz. Ze leveren je veel op: zelfwaarde, energie, vrijheid, plezier,… zonder je zorgen te hoeven maken over €.
 • Je hoeft het echter niet tegelijkertijd te doen. Je kan ook kiezen voor verschillende interessante jobs na elkaar, een seriële loopbaan :
  • Er zijn veelzijdige mensen een bepaalde periode helemaal opgaan in 1 job en na een bepaalde periode de nood voelen om van job te veranderen. Na 2, 3 of 7 jaar verdwijnt de interesse in de job en is het tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden.
  • Je kan een gevarieerde loopbaan hebben door verschillende jobs in seizoensarbeid na elkaar te doen, zo heb je binnen het jaar een seriële loopbaan:  Voorbeeld : In de zomer verkoop je ijsjes , in de winter ben je skileraar.
 • Er zijn ook jobs met een veelzijdige functieomschrijving. Je kiest voor 1 job,  boordevol variatie in taken en verantwoordelijkheden.
  • 1 job/ onderneming/ thema waarin je meerdere interesses kan combineren: bvb projectmedewerker, coördinator, …
  • Werken voor een bepaalde doelgroep/ thema waar je een uiteenlopend aanbod/taken bij hebt. Bvb. Een grafisch ontwerper doet zowel webdesign, als branding als brochure lay-outen, enz.
  • Vanuit een doel/ why werken en alles wat hiervoor nodig is doen bvb. branding: logo, website, socialmedia posts, drukwerk, vlaggen…
 • Sommige veelzijdige mensen hebben, nadat ze merken dat het OK is om veelzijdig te zijn, vooral behoefte om dit in alle vrijheid te exploreren. Ze kiezen (al dan niet tijdelijk) voor een loopbaan waar niets vast staat om te weten te komen of het iets voor hen is of gewoon, om zichzelf te ontwikkelen, om € te verdienen. Bvb. tijdens sabbatical, wereldreis,… Ze werken enkel met interim contracten, freelance opdrachten als zelfstandige, in bepaalde afgelijnde projecten, zonder een bepaald lange termijn doel.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *